Culorile orasului Targu Mures / Marosvasarhely szinei


Sunday, July 7, 2013

Strada Calarasilor

Targu Mures Then and Now

Atunci/Acum

then
now


Vedere strada Sancraiului, astazi strada Calarasilor.

In imagine sunt vizibile doua cladiri arhitecturale importante Casa pe Arcuri(strada Calarasilor nr. 1) si Casa Kopeczi Tamas.


"Prima clădire obştească pe care o analizăm este aceea situată în strada Călăraşilor nr. 1, cunoscută sub numele de „Casa cu arcade”, „Casa cu picioare”, sau în ungureşte „Lábos ház”. A fost construită de călugării iezuiţi ca şcoală, însă de-a lungul anilor a servit şi în alte scopuri, întâi cazarmă, apoi locuinţe şi comerţ."

"După anul 1905, şcoala este mutată în noua clădire din strada Mihai Viteazul (azi Colegiul „Unirea”), vechea instituţie primind destinaţia de locuinţe şi spaţii comerciale."

"Cea mai veche clădire civilă care s-a păstrat până în prezent şi prima asupra căreia ne oprim, este casa Köpeczi, situată în strada Revoluţiei nr.1. Cercetările efectuate asupra construcţiei n-au dus la descoperirea unor inscripţii care să-i ateste data înălţării sau la cunoaşterea proiectantului. Într-o asemenea situaţie, supunem atenţiei documentele de epocă şi alte relatări din literatura de specialitate. Clădirea constituie ctitorirea lui Köpeczi Tamás, persoană marcantă în viaţa socială a oraşului, îndeplinind diferite funcţii, de trezorier al ţării şi jude sau jurat al oraşului, activităţi care i-au deschis calea spre înavuţire. Memoriile cronicarului Borsos Sebestyén arată că fiica lui Köpeczi Tamás a fost soţia acestuia, cu care s-a căsătorit în anul 1550, şi că, în anul 1554, a construit casa de la intersecţia străzilor Sf. Gheorghe şi Sîncraiului."


sursa citate: http://www.bjmures.ro/bd/M/001/03/M00103.pdf

sursa foto "Atunci": facebook/I Love Targu-Mures

0 comentarii:

Post a Comment