Culorile orasului Targu Mures


Stil secession

Stil secession
Palatul Prefecturii Mures, 2009. 


Palatul Prefecturii Mures circa 1910.(sursa: http://www.levif.net/prefectura.htm)
Palatul Prefecturii Mures circa 1910.(sursa: http://www.levif.net/prefectura.htm)
Palatul Prefecturii Mures.
(sursa:http://www.promotur.ro/judete_vechi/zona/2/objId/28)Palatul Prefecturii Mures, Palatul Administrativ, Palatul Primăriei Targu Mures a fost costruit intre anii 1905-1907 dupa proiectele arhitectilor Komor Marcel si Jakab Dezso.

In realizarea acestui monument arhitecti s-au inspirat din primariile aparute în timpul Renasterii, cum ar fi primaria din Sienna. Din aceasta cauza au realizat un turn cu ceas pe latura nordica, inalt de 60 m, o campanilla care putea fi vazut de departe.Stilul arhitectonic este seccesionul pe fondul unui limbaj decorativ recuperat din solutiile originale ale arhitectilor.

La intrarea in cladire exista un portic cu un balcon, locul de unde primarul trebuia sa se adreseze cetatenilor. Pereti sunt simpli impodobiti cu panouri de ceramica smaltuita reprezentand motive florale sau zoomorfe de inspiratie populara. Acoperisul este din tigla smaltuita de Zsolnay, aranjata in motive geometrice.

Palatul administrativ a fost vreme de 55 de ani sediul Primarie. Din 1962 palatul devine sediul organizatiei judetene a Partidului Comunist Roman, iar din 1990, aici se gasesc Prefectura si Consiliul Judetean.

sursa:
http://www.informatiipublice.ro/turism/mures-targu-mures/1774-atractii-turistice-targu-mures0 comentarii:

Post a Comment